6 nejčastějších chyb při intimní hygieně. Děláte je i vy?

Při sprchování se nám hlavou možná honí spousta myšlenek, ale omývání celého těla děláme automaticky bez přemýšlení. Správná hygiena sice není žádná věda, ale i přesto se najde spousta z nás, které v ní chybujeme. Jaké jsou nejčastější chyby, které mohou mít za následek nepříjemné intimní problémy?

Špatný směr umývání

U žen je důležité postupovat od pochvy směrem ke konečníku. Nikoliv opačně! Při nedodržování si zaděláváte na problémy přenosu infekce a záněty močového měchýře.

Nedostatečná intimní hygiena během menstruace

Během měsíčků jsou intimní partie náchylnější ke vzniku různých zánětů. Krev navíc vytváří ideální místo pro vznik mnoha bakterií. V této době se proto sprchujte 2x denně. Máte-li skutečně silnou menstruaci, klidně i 3x pro svěží a čistý pocit. Pokud vás zajímají EKO menstruační pomůcky, které poskytují maximální komfort, přečtěte si náš dřívější článek.

Nedostatečné usušení po sprše

Vlhké prostředí bakterie a mykózy přímo milují. Proto se po každém sprchování důkladně, ale jemně osušte čistým ručníkem. Ten doporučujeme měnit každé 2 až 3 dny.

Používání mycí houby a žínky

Pokud milujete omývání těla houbou, či žínkou, vyhněte se intimním oblastem. Pokožka je zde velice citlivá a zaslouží si pouze šetrnou a jemnou péči. S houbou si můžeme způsobit drobné oděrky, které vás následně mohou pálit při močení.

Používání obyčejného sprchového gelu

O tom, proč nepoužívat mýdlo na mytí intimních partií, jsme vám už psali. Doporučujeme si přečíst celý článek. Ve zkratce, obyčejné mýdlo je příliš zásadité, sliznici vysušuje a vytváří tak ideální místo pro vznik bakterií. Používejte pouze šetrné a přírodní intimní mycí gely jako jsou například oblíbené hypoalergenní Herbalon emulze.

Nesprávně zvolené spodní prádlo

Nebudeme si nalhávat. Nejčastěji volíme kalhotky podle vzhledu a už tak moc nemyslíme na to, jaký to bude mít dopad na naše zdraví. Vybírejte nejlépe bavlněné spodní prádlo, které je pro kůži příjemné a prodyšné. Vyhněte se těsným nepohodlným modelům způsobující větší pocení a každodennímu nošení tang. Ty přímo usnadňují přenos infekce z konečníku do pochvy.  

DALŠÍ ČLÁNKY

Při sprchování se nám hlavou možná honí spousta myšlenek, ale omývání celého těla děláme automaticky bez přemýšlení. Správná hygiena sice není žádná věda, ale i přesto se najde spousta z nás, které v ní chybujeme. Jaké jsou nejčastější chyby, které mohou mít za následek nepříjemné intimní problémy? Špatný směr umývání U žen je důležité postupovat od pochvy směrem ke konečníku....

Váš velký den se blíží a přemýšlíte, co si s sebou sbalit do porodnice? Na internetu najdete spoustu informací o tom, co by vám v tašce nemělo chybět. Konkrétní seznam dostanete také od nemocnice. Pravdou je, že každá maminka má jiné požadavky a preference. Z toho důvodu nelze napsat jeden univerzální dokument. V tomto článku proto vypíchneme pouze top 20...