Jak uspíšit hojení poraněné hráze po porodu

Porod je pro každou ženu velkou zátěží na její organismus. Často při něm dochází k poranění hráze neboli perinea. V pochvě, ale i na hrázi a zevních rodidlech se mohou objevit oděrky a trhlinky. A pak především u prvorodiček může dojít k natržení či nastřihnutí hráze. Důkladná intimní hygiena po porodu je tedy základem pro rychlé uzdravení. Ale pomohou tomu i další předpoklady. Pojďme si všechny představit.

Ledujte

Jakmile přivedete na svět vaše děťátko, ihned vám lékař lokálně umrtví a následně zašije poporodní poranění. Je téměř jisté, že rodidla budou oteklá. Doporučuje se proto začít hned, jakmile to bude možné, se studenými obklady. Aplikujte nejlépe přes látku, a to dle potřeby. Myslete však na to, že po odeznění anestetik budou vaše intimní partie velmi citlivé.

Používejte intimní mycí gel s dubovou kůrou

Už při prvním omýváním po porodu ve sprše doporučují porodní asistentky a gynekologové použít Herbalon s výtažkem z dubové kůry. Dubová kůra pomáhá zastavovat krvácení, působí silně desinfekčně, antibakteriálně a má hojivé účinky. Herbalon s výtažkem z dubové kůry je účinný také na omývání konečníku po porodu v případě, kdy vzniknou poporodní hemoroidy. Tento mycí gel plně nahrazuje sedací koupele v odvaru z dubové kůry. Dle názoru odborníků je tato varianta omývání účinnější a hygieničtější.

Často se sprchujte

První dny je nutné dodržovat pečlivou intimní hygienu. Po každém použití toalety se osprchujte s použitím Herbalonu s výtažkem z dubové kůry. Následně důkladně, ale velmi šetrně osušte. Místo ručníku použijte fén, který nebude dráždit poranění. Pokud to však není možné, vyhraďte si na utírání genitálií alespoň jeden speciální ručník. Sprcha s tímto intimním mycím gelem napomáhá k rychlejšímu hojení a je prevencí před infekcemi.

Vykonávejte malou potřebu ve sprše

Ze začátku můžete při čůrání pociťovat nepříjemné štípání porodního poranění, protože při klasické poloze na wc stéká moč přímo na hráz. Doporučuje se proto vykonávat malou potřebu přímo ve sprše za současného oplachování poranění. Tím dochází k naředění kyseliny močové a zmírnění pálení.

Pravidelně vyměňujte hygienické vložky

V prvních dnech po porodu bude krvácení poměrně časté. S každou návštěvou toalety a nejlépe i po každém krmení miminka proto vložky vyměňte. Při kojení dochází ke zvýšenému vylučování očistků, které je způsobeno vznikem hormonu lásky – takzvaného oxytocinu. Očistky jsou nekrotizovaná povrchová vrstva endometria s krví a lymfatickou tkání, mají zásadité pH, čímž mění pH prostředí v pochvě a vytvářejí vhodné podmínky pro bakterie. Důležitá je také hygiena po manipulaci s použitými vložkami, aby nedošlo ke kontaminaci prsou, protože hrozí mastitida. A také jsou infekční pro dítě. Samozřejmé je také podstatné se po toaletě utírat směrem od pochvy ke konečníku, aby nedošlo k zavlečení infekce.

Dopřejte své YONI dostatek vzduchu

Hojení porodního poranění trvá obvykle týden až 10 dní. Po tuto dobu používejte prodyšné porodnické vložky a kalhotky, aby se k poranění dostal vzduch a nedocházelo k jeho zapaření. Jakmile pak budete doma v soukromí, je vhodné pravidelně oddělávat vložku a nechat kolem hráze proudit vzduch. Zabráníte tak nežádoucímu zapaření a následnému mokvání.

Milé ženy, jak jste se dočetly, Herbalon s dubovou kůrou je díky obsahu čerstvého výtažku z dubové kůry skvělým pomocníkem při hojení hráze po porodu. Po té, kdy se hráz zahojí je účinnou variantou přejít při péči o intimní hygienu na používání Herbalonu s výtažkem z kontryhele či Herbalonu s výtažkem z kaštanu a rozmarýnu, které již sliznice tolik nesvírají a nevysušují. Všechny tyto účinné a gynekology i porodními asistentkami doporučené mycí emulze seženete ve své lékárně, nebo na vybraných lékárenských e-shopech.

DALŠÍ ČLÁNKY