Jaké jsou příznaky a projevy hemoroidů

Na hemoroidy (špatně nazýváno hemeroidy) trpí mnoho lidí. Rozhodně není důvod se s tímto onemocněním stydět chodit k lékaři. Dle místa výskytu se dělí na vnější a vnitřní hemoroidy. Jaký je mezi nimi rozdíl? A dá se jim preventivně vyvarovat? Dozvíte se v dnešním článku.

Vnější hemoroidy

Vnější hemeroidy nacházíme především na zevním povrchu konečníku, či trochu hlouběji (těsně před řitním otvorem). Za normálního stavu jsou rozmístěny cirkulárně kolem vyústění konečníku. Jsou nebolestivé, měkké, nejsou nijak vlhké a nekrvácí. Potíže se obvykle projevují vznikem většího bolestivého uzle. Ten se vytváří nejčastěji vlivem přílišného tlačení na toaletě – zvýšený tlak na cévní pleteně znemožní krevní odtok, krev se hromadí, sráží a vzniká uzel. 

Krevní sraženina se obvykle během několika dní vstřebá (svraští), avšak zůstane po ní kožní výchlipka. Tato kožní řasa je sice nebolestivá, ale může znesnadňovat hygienu řitního otvoru, a to má za následek vyšší riziko vzniku hemoroidů. Z toho důvodu se často přistupuje k chirurgickému odstranění této kůže.

Pokud se krevní sraženina nevstřebá, uzel může prasknout. Zde je opět potřeba dbát na hygienu řitní oblasti, neboť vzniká riziko zanesení infekce do rány po prasklém uzlu. V takovém případě je doporučeno používat hypoalergenní intimní gel Herbalonu s dubovou kůrou. Přečtete si také článek “Jak zatočit s hemoroidy”.

Potíže s vnějšími hemoroidy tedy spočívají v bolestivém uzlíku. Pacienti často pociťují tlaky anální oblasti a prasknutí vnímají jako velkou úlevu. 

Zásadním rozdílem mezi vnějšími a vnitřními hemoroidy je bolestivost. Oblast vnějších hemoroidů je bohatě inervována (je zde mnoho nervových zakončení). Z toho důvodu je také bolestivá. 

Vnitřní hemoroidy

Vnitřní hemoroidy se tvoří hlouběji v análním kanálu. Typickým příznakem vnitřních hemoroidů je krvácení při odchodu stolice (od drobných nálezů na toaletním papíře, po odkapávání krve do toaletní mísy). Dalším projevem, obvykle v pokročilejším stadiu onemocnění hemoroidy, je prolaps (vyhřeznutí hemoroidů). Žíly naplněné neodtečenou krví vyhřeznou. V počátečních stádiích se obvykle samy zasunou zpět. Časem si je však pacienti musí vracet do konečníku sami pomocí prstů. V pokročilém stádiu prolapsů bývá přidruženým problémem zánět pokožky v okolí řitního otvoru. Neboť při prolapsu je produkován hlen „obohacený“ o zbytky stolice, který způsobuje, že je pokožka vlhká (mluví se o tzv. vlhké řiti) a podrážděná.

Pokročilost onemocnění se dělí na čtyři stupně:

1.stupeň – hemoroidy o sobě dávají vědět pouze krvácením.
2.stupeň – při stolici dochází k vyhřeznutí hemoroidů, které se však samy vrátí.
3.stupeň – hemoroidy se po vyhřeznutí samy nevrací (pacient je musí reponovat sám). Vyhřezávají navíc i při činnostech jako je zakašlání, kýchnutí, či chůze.
4.stupeň – hemoroidy jsou trvale vyhřezlé, nelze je vrátit zpět. Potíže s „vlhkou řití“.

Nejčastější příčiny vzniku onemocnění

Existuje několik rizikových faktorů vzniku onemocnění. Mnohé z nich můžete dokonce ovlivnit, ale některé jsou dány geny.:

  • Dědičnost (tenkostěnné rektální žíly).
  • Tělesná konstituce (otylost).
  • Životní styl (sedavé zaměstnání, častá jízda na kole). 
  • Strava s nedostatkem vlákniny.
  • Nízký příjem tekutin (příliš pevná stolice).
  • Potíže s vyprazdňováním (dlouhé a usilovné „tlačení“ při zácpě, chronické průjmy).
  • Těhotenství a po porodu.
  • Nádor v malé pánvi.
  • Choroby žilního systému (např. křečové žíly)
  • Nadužívání projímadel.
  • Kořeněná jídla.

 

DALŠÍ ČLÁNKY

Ruku na srdce, intimní hygiena asi není úplně téma, o kterém se chlapi baví v hospodě u piva. Ani s tím nemusíte začínat. Obětujte ale 2 minuty vašeho času a přečtěte si tento článek. Možná si právě vy zaděláváte na problémy, anebo dokonce ohrožujete i svoji partnerku. Naštěstí jim jde snadno předcházet. Stačí v koupelně dodržovat jen 4 zásady. Které...

S teplým počasím a koupáním byste měly být na pozoru a o svou intimní hygienu dbát dvojnásobně. Nepříjemné vaginální mykózy a bolestivé záněty močových cest čekají na svou příležitost. Nedejte jim šanci! S tímto trápením se setká v životě téměř každá žena. Přitom můžete udělat tak málo a snadno na ně vyzrát. Na vytoužené dovolené přece nechcete běhat po lékárnách...

Říká se, že těhotenství je nejkrásnější období ženy. Pokud nastávající maminka nemá žádné komplikace a cítí se dobře, s tímto rčením bude jistě souhlasit. Pravdou ale je, že mnoho těhulek trápí bolesti zad, nadměrná únava, oteklé nohy, zadýchávání a v neposlední řadě intimní problémy. Co je tedy důležitou součástí intimní hygieny během těhotenství a po porodu, aby vás minimálně po...