Pálení, svědění, výtok? Máte problém s mykózou pochvy!

Vaginální mykóza je nejčastějším důvodem návštěvy gynekologa. Ženští lékaři ji proto s oblibou nazývají “gynekologická rýma”. Co to je, jaké jsou příčiny a jak na takovou kvasinkovou infekci vyzrát?

Co je to kvasinková infekce pochvy

Kvasinková infekce je onemocnění způsobené přemnožením kvasinek v pochvě. Nejčastěji se jedná o kvasinky rodu Candida Albicans, které se vyskytují v normální poševní mikroflóře. Jejich přemnožení může být způsobeno potlačením bakteriální mikroflóry po léčbě antibiotiky, nošením těsných kalhot, syntetického spodního prádla, nedostatečnou intimní hygienou, nebo oslabením imunitního systému jinou nemocí. Neléčené a opakované infekce mohou u žen vést k neplodnosti.

Jaké jsou příznaky mykózy

U lehčí formy se objevuje mírné svědění zevních rodidel, které často nastává asi tři dny před menstruací. Jako takové není doprovázeno výtokem a během menstruace samo odezní.

Při těžší formě je svědění úporné a někdy se mění až v pocity pálení v pochvě, které mohou být doprovázeny těmito příznaky:

  • zarudnutí pochvy a zevních rodidel
  • bílý tvarohovitý zapáchající výtok
  • otok rodidel
  • pálení a řezání při močení
  • bolestivý pohlavní styk
  • bolest v podbřišku

Co způsobuje přemnožení kvasinek

Kvasinky jsou mikroorganismy, které běžně obývají střeva, pohlavní ústrojí, ústa nebo jícen. Za normálních podmínek žijí v našem těle s ostatními bakteriemi v rovnováze. Vlivem zevních podnětů (počasí, fyzická aktivita) může dojít k narušení přirozené mikroflóry v pochvě, kvasinky se přemnoží a způsobí nepříjemnou vaginální infekci. I když se nemusí jednat vysloveně o problém pro lékaře, je mykóza pro ženu velmi nepříjemnou záležitostí.

Co může narušit rovnováhu v pochvě:

  • pohlavní styk
  • hormonální změny (kvasinky se často přemnoží v těhotenství nebo vlivem hormonální antikoncepce)     
  • nevhodná intimní hygiena
  • nevhodné oblečení (spodní prádlo by mělo být z přírodních materiálů)
  • nadměrné pojídání sladkostí
  • užívání léků
  • znečištěná střeva

Kvasinková infekce u mužů

Kvasinky se mohou přenést i na muže, proto je nutná léčba i sexuálního partnera. U mužů je onemocnění většinou bez příznaků, ale může se vyskytnout zánět předkožky. Více o intimní hygieně u mužů se dočtete v tomto článku

Řešení

Máte mykózu pochvy? O vhodné léčbě jsme vám psali už dříve. Přečtěte si náš článek Letní intimní trable: Jak se jim vyhnout?

Jak se bránit před kvasinkovou infekcí?

Dbejte na intimní hygienu. Vyzkoušejte hypoalergenní intimní mycí gely Herbalon, které jsou svým unikátním složením velmi vhodné pro ochranu přirozeného prostředí intimních míst a díky obsahu výtažku z čerstvých bylin účinně působí i při nejrůznějších případných obtížích. Důležité je vybrat si pro sebe Herbalon s tou správnou účinnou bylinkou. Jak na prevenci jsme psali v článku na téma, jak se vyhnout intimním trablům.

DALŠÍ ČLÁNKY

Váš velký den se blíží a přemýšlíte, co si s sebou sbalit do porodnice? Na internetu najdete spoustu informací o tom, co by vám v tašce nemělo chybět. Konkrétní seznam dostanete také od nemocnice. Pravdou je, že každá maminka má jiné požadavky a preference. Z toho důvodu nelze napsat jeden univerzální dokument. V tomto článku proto vypíchneme pouze top 20...