Intimní hygiena v těhotenství a po porodu: Co je důležité?

Říká se, že těhotenství je nejkrásnější období ženy. Pokud nastávající maminka nemá žádné komplikace a cítí se dobře, s tímto rčením bude jistě souhlasit. Pravdou ale je, že mnoho těhulek trápí bolesti zad, nadměrná únava, oteklé nohy, zadýchávání a v neposlední řadě intimní problémy. Co je tedy důležitou součástí intimní hygieny během těhotenství a po porodu, aby vás minimálně po této stránce netrápil žádný diskomfort? Dnes si řekneme, jaké změny vás v této nové životní etapě čekají po fyzické stránce a jaké je pro vás nejlepší řešení.

Na jaké fyzické změny je nutné se připravit

  • Změna pH

V těhotenství vás čekají hormonální změny, které mohou mít větší, či menší vliv na vaše zdraví. Každá žena je vnímá jinak. Jedno je však jisté, přirozené pH intimních partií je oproti běžnému stavu narušeno. Oblast pochvy se proto stává citlivější, náchylnější k podráždění a vzniku různých infekcí. Z toho důvodu je v tomto čase obzvlášť důležité, dopřát si vhodnou preventivní péči.

  • Vaginální výtoky 

V těhotenství je běžným jevem zvýšené množství vaginálního výtoku. Sekret by měl být bílý a řídký. Jestliže nezapáchá, netrápí vás svědění, či pálení, je to v pořádku. Možná si jen budete chtít dopřát sprchu ráno i večer. Pokud máte vhodný intimní přípravek, není se čeho obávat.

  • Poporodní krvácení neboli očistky (lochie)

Jedná se o poporodní výtok složený z krve, ze zbytků placenty a bakterií. Očistky proto tvoří ideální půdu pro množení nežádoucích mikroorganismů. Z toho důvodu je naprosto podstatné, abyste dbala na zvýšenou hygienu. Po sprše se budete cítit svěží, vyhnete se nepříjemnostem a nežádoucímu zápachu.

  • Poporodní poranění

Správná intimní hygiena je také důležitá pro rychlé zahojení rodidel, případně i jizvy po císařském řezu. Sprchujte se proto po každé toaletě a používejte pouze šetrné přípravky určené speciálně na intimní partie. Jedná se o výbornou prevenci před vznikem infekcí a jistě oceníte i rychlé uzdravení.

Jaké zvolit přípravky na intimní hygienu

Produkty pro intimní oblast by měly být vhodné pro citlivou pokožku, tzn. hypoalergenní, bez obsahu chemie a nejlépe 100% přírodní. Nesmí obsahovat alkalická mýdla a naopak by se měly postarat o udržení přirozené pH sliznice.

  • Během těhotenství

V tomto období doporučujeme Herbalon s kaštanem a rozmarýnem, který za vás jednou provždy vyřeší vaginální mykózy a záněty nejrůznějšího původu. Je skvělou prevencí a zvládne si poradit i se začínajícími problémy. Má jemné, stahující a silně hojivé účinky. Působí protizánětlivě a proti otokům.

  • Po porodu

S sebou do porodnice doporučujeme přibalit nejpopulárnější emulzi mezi maminkami, a tou je Herbalon s dubovou kůrou. Pomáhá uspíšit hojení poraněné hráze po porodu a účinně řeší problémy s hemoroidy. Má dezinfekční, antibakteriální účinky a schopnost tlumit a zastavovat krvácení.

DALŠÍ ČLÁNKY