Vaginální výtoky: Který je přirozený a kdy zpozornět?

Poševní výtok je přirozeným důsledkem samočistícího procesu v ženském těle. Je prospěšný a v každé fázi cyklu se setkáváme s jiným typem. Některé výtoky však mohou signalizovat i nepříjemné infekce, které není radno podceňovat. Jak poznat ten správný a u kterého vyhledat lékaře? Na to se zaměříme v dnešním článku. 

Výtoky spojené s menstruačním cyklem

Typické výtoky, se kterými se setká každá žena. Jestliže nemáte známky jiných potíží, mezi nejčastější patří pálení, zápach, svědění, není zde důvod k žádným obavám. Jedná se o přirozenou součást menstruačního cyklu.

Výtok během ovulace

Pokud plánujete miminko, možná jste řešila své období ovulace. Tento nejlepší čas pro oplození vajíčka můžete poznat i bez testu. Existuje několik příznaků a mezi typické patří i změna konzistence poševního hlenu. V tomto čase je výtok řidší, tažnější a průhledný. Svým charakterem se podobá syrovému vaječnému bílku. Spermiím pomáhá usnadnit cestu až do cíle.

Výtok po skončení ovulace

Jakmile končí vaše nejplodnější dny, konzistence hlenu začíná houstnout, barevně je bílý a někdy může být až hrudkovitý. Tento výtok naopak znesnadňuje cestu spermií k vajíčku a významně tak klesá šance na oplodnění. 

Výtok během těhotenství

V období těhotenství se ženy obvykle potýkají s větším množstvím vaginálního výtoku. Poševní sekret by měl být bílý, řídký a neměl by doprovázet žádné svědění, či pálení. Silnější vaginální výtok je způsoben hormony a jeho funkcí je ochrana pochvy a dělohy před různými infekcemi. Nastávající maminky by měly dbát více na prevenci, protože neřešené problémy mohou způsobit komplikace.

Výtoky způsobené infekcemi

Nyní se dostáváme k výtokům, které nám dokážou znepříjemnit život. Rozpoznáte je naštěstí poměrně snadno, a proto můžete včas vyhledat lékaře. Často je doprovází pálení, svědění, hrudkovitá konzistence, bolest v podbřišku, bolest při pohlavním styku, zápach nebo dokonce neobvyklé zbarvení (žlutá, zelená, či růžová). V tuto chvíli na nic nečekejte a zajděte za svým gynekologem.

Bakteriální infekce

Bakteriální infekce se zpravidla projevuje výtokem připomínající tvaroh. Má nažloutlou, nebo nazelenalou barvu. Může velmi silně zapáchat a je doprovázen nepříjemným svěděním a pálením. Pochva je v těchto případech často zarudlá. 

Kvasinková infekce

Kvasinková infekce se zpravidla projevuje hrudkovitým výtokem. Doprovází je bolest při pohlavním sexu. Může mít příznaky stejně jako bakteriální infekce, jen s nižší intenzitou.

S výtoky se během života setká každá žena, a proto je vhodné je umět rozpoznat. Neostýchejte se v případě potíží navštívit svého gynekologa. Včasná léčba je rychlejší a zamezí tak závažnějším potížím. Doporučujeme také nepodceňovat prevenci a dopřát si pravidelnou intimní hygienu. Nejlepší volbou je hypoalergenní intimní mycí gel Herbalon s kaštanem a rozmarýnem, který funguje preventivně a zvládne odstranit i prvotní příznaky. Především u nastávajících maminek, by to měla být volba číslo jedna.

DALŠÍ ČLÁNKY

Velkou část života ženy navštíví každý měsíc teta Irma. I když pro mnohé není oblíbenou společnicí, je důležité si uvědomit, že pravidelný a normální průběh menstruace je známka zdraví. Proto k ní přistupujte laskavě a s respektem. Dnes už existuje celá řada pomůcek, které vám jahodové dny velice zpříjemní. Až s podivem o některých potřebách ženy nevědí a stále se...

Váš velký den se blíží a přemýšlíte, co si s sebou sbalit do porodnice? Na internetu najdete spoustu informací o tom, co by vám v tašce nemělo chybět. Konkrétní seznam dostanete také od nemocnice. Pravdou je, že každá maminka má jiné požadavky a preference. Z toho důvodu nelze napsat jeden univerzální dokument. V tomto článku proto vypíchneme pouze top 20...