Jizva po císařském řezu: Jak uspíšit hojení?

Některé maminky si císařský porod volí dobrovolně a pro jiné je to jediná bezpečná cesta, jak přivést na svět své děťátko. Nezáleží na tom, do které skupiny patříte. I když po narození miminka máte jistě spoustu jiných starostí, nezapomeňte ani na své zdraví a o jizvu se pečlivě starejte. Dnes vám poradíme několik tipů od maminek, které mají zdárně za sebou tuto porodnickou operaci.

Správný jídelníček jako cesta k rychlejšímu hojení

Narkóza a samotný zákrok mohou zpomalit funkci střev. Obvyklým projevem je zácpa a plynatost. Z toho důvodu je vhodné konzumovat dietní stravu bohatou na vlákninu. Do jídelníčku proto zařaďte dostatek ovoce, zeleniny, oříšků a semínka. Skvěle fungují také bylinky proti nadýmání, patří sem máta, meduňka, fenykl a kmín. Doplňte také vitamíny. Především vitamin C, který je užitečný v boji proti infekcím. Dále pak železo pro podporu tvorby krve a bílkoviny pro regeneraci tkání a budování svalů. Rozhodně se první týden až dva vyhýbejte tučným a sladkým jídlům, které naopak mohou způsobovat trávicí problémy.

Zbytečně se nepřetěžovat, ale zároveň si dopřát přiměřený pohyb

Každý zdravotní stav je individuální záležitostí a než začnete cvičit, poraďte se se svým lékařem. V každém případě doporučujeme vyhnout se namáhání břišních svalů a zvedání těžkých předmětů. Nikam nespěchejte. Začněte pomalými procházkami. Dále pak existují speciální cviky na posílení pánevního dna, které je vhodné cvičit až několik týdnů po císaři. Dávejte si pozor i na rychlé vstávání z postele.

Další tipy pro nejlepší prevenci a rychlé hojení

  • Jednou denně jizvu osprchujte. Na mytí používejte Herbalon s dubovou kůrou a emulzi nechte po jizvě volně stékat. Bylina dubové kůry dezinfikuje, stahuje a zastavuje krvácení, proto je vhodná i na rychlejší hojení jizvy.
  • Ránu udržujte vždy suchou. Po sprše jemně osušte čistým ručníkem.
  • Aby se rána dobře hojila vystavujte kůži vzduchu a nechte ji volně dýchat. Stačí nosit volné šaty, aby se místo nezapařovalo.
  • Pokud vám to doporučí lékař, aplikujte mast s lokálním antibiotikem, vazelínou a jinými hojivými látkami. V opačném případě ničím nepromazávejte.

Masáž jizvy

Jakmile bude rána zacelená, můžete se zaměřit na samotnou práci s jizvou. Vhodné jsou tlakové masáže, které jizvu zjemní. Po dobu 30 vteřin prsty silně tlačíte na jizvu a její blízké okolí. Na chvilku povolte a poté opakujte. Tuto jednoduchou masáž můžete provádět až 20x za den.

Kdy navštívit lékaře?

Pokud se u vás projeví následující příznaky, neváhejte navštívit svého lékaře.

  • Máte vysokou horečku.
  • Rána se rozestupuje.
  • Budete mít náhlé bolesti.
  • Rána svědí, pálí, je hnisavá.
  • Máte silný vaginální výtok.

DALŠÍ ČLÁNKY