Proč vzniká výtok u malých dětí a jak ho léčit

Bohužel ani dětem se gynekologické problémy nevyhýbají. Dobrou zprávou však je, že se správnou hygienou a prevencí se trápením dá jednoduše předcházet. Pojďme se společně podívat na nejčastější důvody vzniku výtoku a jak tento problém řešit.

Jak výtok vzniká

Mezi nejčastější gynekologické problémy patří výtok. Obvykle je provázen pálením a opruzením rodidel. Příčin vzniku je několik. Na vině je často špatná hygiena po stolici, kdy se nevhodně utírají intimní partie od konečníků směrem k pochvě. V genitálu se pak usadí bakterie žijící ve střevě a následně dělají neplechu.

Druhou příčinou výtoku mohou být roupy. Holčičky si stěžují na svědění především večer, kdy parazitický červ vylézá. Roup dětský může sám doputovat do pochvy, nebo se přenést na rukou, když se holčička škrábe v konečníku.

Výtoky mohou také způsobit prodělané streptokokové nemoci (například angína, spála), kdy se infekce do genitálu dostane krevní cestou. Své tady hrají také návštěvy veřejného bazénu nebo koupaliště.

V žádném případě výtoky nevznikají vlivem hormonů estrogenů, které se v této době v těle holčičky ještě netvoří. Proto nepoužívejte vaginální krém Canesten.

Co na výtok pomáhá

Při těchto akutních problémech je účinné po dobu léčby problémů přejít při umývání intimních partií na Herbalon s výtažkem z kaštanu a rozmarýnu, který má silné antiseptické a antibakteriální působení. Intimní gel je vhodné aplikovat i několikrát denně. Děvčátka po takové intimní hygieně pocítí velmi brzy velkou úlevu. Jakmile svědění, pálení a výtok odezní, přejděte zpátky na Herbalon s měsíčkem lékařským – nejlepší volba pro citlivou a nejjemnější dětskou pokožku a sliznice. 

V článku “Jak řešit dětské gynekologické problémy” jsme více tohle téma rozebírali.

DALŠÍ ČLÁNKY

Hemoroidy (často nesprávně označovány jako hemeroidy) jsou nepříjemnou záležitostí a trápí mnoho nastávajících maminek. Není důvod se za ně stydět. Některé se s nimi setkají už v průběhu těhotenství a u jiných mohou vzniknout až v důsledku porodu. Sepsali jsme pro vás několik rad a doporučení, jak se s tímto problémem vypořádat, anebo jak alespoň zmírnit projevy. Prevence je základ...